Jeg tror, det er i dag, jeg er klar til at strejfe udviklingen fra (følelsesmæssigt) stress til depression. Ikke som faktum selvfølgelig – men som jeg tror, det skete for mig. Der er ikke min hensigt at hænge nogen ud. Jeg refererer bare hændelser, som jeg oplevede dem, og det er godkendt af de implicerede…

Vi har været på børnepsyk i dag, Smartass og jeg. Han skulle testes grundigere, og jeg var bare den, der kørte bilen. Desværre var det også sidste gang med søde E, som har været den psykologiske støtte hele vejen. Hun er sød og sjov, og det var hende, der opdagede, hvor galt fat det egentlig var med mig også.

Smartass blev behandlet gennem Mand og jeg. Han var sur på læger etc., så han deltog så lidt som muligt. Igennem lang tid talte jeg med ham om og om igen, og jeg kunne ofte få ham til at falde til ro ved en kæmpe indsats. Det samme gjaldt (og gælder stadig) for Radar, som også kan brænde alvorligt sammen. Vi kalder det, at jeg kan ‘låse dem op’. Jeg kan efterhånden mærke på deres reaktioner, hvad der har forårsaget sammenbruddet, og hvad de har behov for. Jeg kan blive sindssygt vred og frustreret, men jeg har evne til at tilsidesætte vreden ved at lade kærligheden til dem overvælde mig – og så får jeg energi til at trække vejret dybt og fortsætte det diplomatiske arbejde. Men når krisen er løst, og barnet er låst op, så er al energi samtidig suget ud af mig. Seriøst drænet. Men jeg blev ved og ved, også selv om b.la E spurgte, hvor jeg selv blev af i det.

Hvor var Mand i det her? Jamn, han var der skam. Men han er praktikeren herhjemme, og evner ikke føleri i samme grad som jeg. Nogen gange en stor elefant, der i den bedste mening planter sin store fod, der hvor den lige præcis på det tidspunkt ikke skulle træde. Han var længe om at forstå, at Smartass virkelig havde store problemer. Og han kan sagtens glemme et issue, hvis han er optaget af noget andet. Så meget karrikeret var han lidt sådan

Han skal bare ud og spille noget fodbold, så ordner det sig nok,

mens jeg var ved at gå i stykker…

Jeg tror, jeg kunne have fortsat på den måde, men pludselig sagde de, at min måde at støtte og give omsorg ikke var hensigtsmæssig. At vores samtaler nærede hans usikkerhed. At han havde brug for struktur, orden og den slags rigiditet, som kun Mand kunne gennemføre. Skemaer, pligter, nej’er…den slags good old fashioned børneopdragelse, som jeg altid har ment kun fungerer, fordi man ‘knækker’ barnet. Disciplinerer dem som en hund. Jeg troede naivt, at kærlighed og forståelse var det vigtigste. At det var nok. Så jeg faldt, da mit barn havde brug for noget andet, end det jeg repræsenterede og uselvisk og troligt havde leveret i hele hans liv.

Nøglen til hans bedring skulle findes et sted, der var mig inderligt imod, og jeg blev handlingslammet. Det var noget lort, og det eneste jeg kunne gøre var at stille mig over i en anden lort. Alt imens Mand, som på det tidspunkt havde kørt lidt på frihjul, fik ros og repræsenterede vejen frem. SÅ uretfærdigt! Sgu da sværere at balancere med både forståelse og vejvisning på een gang end bare at sige ‘nej!’ og ‘nu!’ pr. autopilot! Meeen…jeg må erkende, at det virker. Giver ro.

Men afmagten blev til måneders håbløshed og mismod. Næsten opgivelse og en smerte så stor, som en middelsvær depression kan præstere. Jeg var fristet af at lade mig opsluge, men jeg ved, at jeg ikke var helt nede og vende, fordi jeg (heldigvis?) lod Smartass’ behov overrule mine egne.

Nøglen til bedring lå både i fremskridt hos Smartass og i medicinen. Og den kommer jeg tilbage til en anden gang…

20120830-000801.jpg